Aytaç Mestçi: Artık Google’ın Stratejisi, Bana Ne Kadar Reklam Verirseniz, O Kadar Kısa Sürede Yükselirsiniz Oldu

Turk.internet.com yazarı Murat Çehreli’nin MarkeFront Genel Müdürü Aytaç Mestçi ile yaptığı röportajın ilk bölümü:

Aytaç Mestçi: Artık Google’ın Stratejisi, Bana Ne Kadar Reklam Verirseniz, O Kadar Kısa Sürede Yükselirsiniz Oldu – 1

MarkeFront’un Genel Müdürü Aytaç Mestçi: “Google’a baktığımızda bunun yıl içinde, belli aralıklarla kurallarını revize ettiğini görüyoruz. Yani arama motorları da sayfaların yukarı çıkması için gerekli çalışmaları bünyelerine entegre etmeye başladı. Bunun haricinde Google yakın zamanda çıkardığı Google+ sosyal ağ yapısıyla birlikte optimizasyon stratejisini biraz daha geliştirmeye başladı. Bunu kendi diğer yapılarıyla, gerek Youtube olsun, gerek Notifier olsun belli yapılarla birleştirmeye başladı.”

Sosyal medya, günümüzde bir hobi ya da eğlence olmanın ötesinde, firmaların iletişim stratejilerinde köklü değişiklikler yapmalarını zorunlu kılan bir sektör halini alıyor. Buna paralel olarak birçok kişinin kendisini sosyal medya uzmanı olarak tanıttığına şahit oluyoruz. Turk.internet.com konuyu, farklı dallardan kişilerle konuşuyor. Bu söyleşimizde, firmalara sosyal ağ pazarlama alanında danışmanlık hizmetleri veren MarkeFront’un Genel Müdürü Aytaç Mestçi’ye, “Sosyal Medya uzmanları kimdir?” şeklinde sorduğumuzda ilk önce doğru bir tanımlama yapılması gerektiğine dikkat çekiyor:


Aytaç Mestçi:
 “Sosyal medya pazarlaması, bizim halkımız tarafından çok fazla kullanılan bir şey ama bu bir sürü ağlar üzerinde yapılan bir pazarlama çalışmasıdır. O yüzden bunun aslında genel adı “sosyal medya pazarlaması” değil, “sosyal ağ pazarlaması” olmalıdır. Halkımız medyatik olduğu için medya kelimesini kullanmayı çok seviyor ve bu şekilde kullanıyor. 

Medya pazarlaması ise, nasıl diğer bir mecrada medya planlama ve pazarlama çalışması yapılıyor,  bu ağ alanı üzerinde yapılan çalışma da sosyal medya pazarlama kısmıdır. Ama genel kısımdaki kavramı sosyal ağ pazarlamadır. Bu noktada öncelikle bu kavramın doğru bilinmesi lazım. Bu kavramlar çıktıktan sonra bir sürü kişi; ben sosyal medya pazarlama, sosyal ağ pazarlama veya SEO uzmanıyım diye söylemeye başladı ama ben aslında uzman kelimesinin o kadar kolay alınabilecek bir ifade olduğuna inanmıyorum.

Üstüne üstlük bu sosyal medya veya sosyal ağ pazarı dediğimiz ifade yaklaşık en fazla 10 senedir aktif olan bir kavram ve bu kavram içinde bir insanın profesyonel veya bir konuda uzman olabilmesi için gerçekten 10-12 yılını buna ayırmış olması lazım. Yeni çıkan birinin uzman olmasını açıkçası ben anlayamıyorum. Bu konularda uzman olması için gerçekten uzun yıllar deneyim sahibi olması gerekiyor.”

Firma olarak internet pazarlama başlığı altında sektörde 35’e yakın eğitim verdiklerini anlatan Mestçi, 3-4 yıldan bu yana  firmaların stratejik planlama yapmaları konusunda da hizmetler verdiklerini söylüyor. Mestçi’ye, talep gören bir diğer konuyu, “arama motoru optimizasyonu”nu soruyoruz. Mestçi, burada da uzmanlık kavramının hangi temele göre tanımlanıyor olmasının önem arz ettiğini belirtiyor:


Aytaç Mestçi:
 “Öncelikle arama motoru optimizasyonunun temelinde kullanıma baktığımız zaman kullanıcıların %95-96’sı bugün doğrudan Google arama motorunu değerlendiriyor. Onu takip eden Firefox, Bing gibi başka arama motorları da var. Yahoo yavaş yavaş kendi kullanım ürününü kaybediyor. Bu açıdan baktığımız zaman Google’daki optimizasyon kurallarına diğer arama motorlarının uyuyor olması gerekiyor.

Google’a baktığımızda bunun yıl içinde, belli aralıkları kurallarını revize ettiğini görüyoruz. Yani arama motorları da sayfaların yukarı çıkması için gerekli çalışmaları bünyelerine entegre etmeye başladı. Bunun haricinde Google yakın zamanda çıkardığı Google+ sosyal ağ yapısıyla birlikte optimizasyon stratejisini biraz daha geliştirmeye başladı. Bunu kendi diğer yapılarıyla, gerek Youtube olsun, gerek Notifier olsun belli yapılarla birleştirmeye başladı. 

Bu gerçeği göz önünde bulundurduğumuzda benim beklentim Facebook’u bir anda geçemez ama, yakın zamanda sayfaların yukarıya çıkarma kalitesini Google+’taki beğenme ve like oranına göre orantılayacağı. Bu, buradaki en önemli etkenlerden biri olacak gibi görünüyor.

Bu noktada sadece SEO yapmak kodsal olarak belli işlemler yapmaktan geçmiyor. Açıkçası bir SEO işleminde kodsal kısım işin sadece %20’sini oluşturur. Bugün günümüzde %40’ını oluşturan özgün içerik, kalan %40’ı ise sosyal ağlardan, diğer sitelerden alacağınız yönlendirme çalışmalarıyla olabilecek bir çalışma. Bu açıkçası  Google revize sistemine göre çalışan bir yapıyı ifade ediyor. Diğer sitelerden ne kadar referans alırsanız, diğer kullanıcılardan ne kadar çok referans alırsanız, o kadar çok yükselirsiniz.

Artık Google’ın bir stratejisi var: ‘bana ne kadar reklam verirseniz o kadar kısa sürede yükselme şansınız olacaktır.’”

 

Söyleşinin devamını Aytaç Mestçi: Sosyal Medya Uzmanıyım Diyen, Üniversiteden Yeni Mezun Olmuş Kişilere Marka Teslim Ediliyor başlığı altında okuyabilirsiniz.

 

Kaynak: Turk.internet.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.